Amit tudni kell a rtg.-sugárról

A röntgenvizsgálatok során a képalkotás ionizáló sugárzás felhasználásával történik, mely káros hatással lehet az élő szervezetre. Megfelelő indikáció esetén azonban a vizsgálattal várható információ hasznosabb a beteg egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. A sugárterhelés minimalizálása érdekében intézetünkben nagy hangsúly helyeződik a törvényileg előírt beteg- és dolgozói sugárvédelemre.

A kért röntgenfelvételek számától függ. Egy-egy expozíció a másodperc törtrésze alatt elkészül, az előkészületek, beállítások, kép megjelenítése miatt azonban 5–15 perc lehet.

A fogászati és szájsebészeti radiológia jól körülírt indikációs körrel rendelkezik. Célja a legmegfelelőbb diagnosztikai képminőség előállítása úgy, hogy a páciens sugárterhelését minimális szintre csökkentsük. Leggyakoribb az intraoralis röntgenfelvétel („kisröntgen”), illetve a beteg fogászati státusáról áttekintő képet adó panorámaröntgen-felvétel, esetleg a parodontológiai kezelésekhez igényelt, de nagyobb sugárterheléssel járó, úgynevezett „teljes status”. Következő szint a kiegészítésül készíthető occlusalis („ráharapásos”) röntgenfelvétel, a transzverzális rétegfelvétel (egyes panorámaröntgen-készülékek rendelkezhetnek ilyen kiegészítő felvételi lehetőséggel), a teleröntgen, esetenként arcus-röntgenfelvétel, postero-anterior sinus-röntgenfelvétel stb., továbbá a „cone beam CT-felvétel”, vagy más néven digitális volumentomográfia. Megfelelő indikáció alapján CT- vagy MR-felvétel. A háromdimenziós röntgendiagnosztikában korábban szinte egyeduralkodó CT-felvételek előnyei jól ismertek, az alkalmazásnak csupán a vizsgálattal járó nagy sugárterhelés szabhat határt. A mindennapi gyakorlatban ez oda vezethet, hogy inkább kisebb felbontású, nagyobb szeletvastagságú felvételeket készítenek, habár ezek diagnosztikai értéke elmarad a kívánt szinttől.

Röntgenlelet kiadása a felvétel elkészítése után körülbelül 5-10 perccel történik.

A röntgenvizsgálatok otthoni előkészületet nem igényelnek. Enni, inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni. Közvetlenül vizsgálat előtt a fémtartalmú tartozékokat (nyaklánc, fülbevaló, óra stb.) LEGYENEK SZÍVESEK LEVENNI.