SÜRGŐS INR-PROTHROMBIN SZINT

 

Prothrombin idő és az INR

Élettani, kórélettani háttér:

A prothrombin idő a véralvadási folyamat egy adott részéről nyújt információt. Másodpercben megadja, hogy mennyi idő telik el a vizsgált vérmintában az alvadék képződéséig. A prothrombin egy fehérje, mely a májban termelődik. Belőle egy kémiai reakció során jön létre az II-es számmal jelölt aktív alvadási faktor, a thrombin. Az alvadási folyamat során számos, egymást követő kémiai átalakulás történik, melynek egyik eleme a prothrombin thrombinná alakulása.

Az INR (International Normalized Ratio; Nemzetközi Normalizált Arány) egy olyan számérték, ami arra szolgál, hogy a különböző gyártók által használt, olykor jelentős eltérést mutató prothrombin idő reagensek közötti különbségeket kiküszöbölje, s így lehetővé válik ezeknek az eredményeknek a standardizálása. A mért prothrombin időhöz tartozó INR értéket úgy kapjuk, hogy a prothrombin idő másodpercben kapott értékét elosztjuk a normál alvadási idejű egyének átlag prothrombin idejével, majd az így kapott hányadost egy nemzetközi index érték hatványára emeljük.

Klinikai jelentőség:
A prothrombin idő és az INR értéket olyan esetekben kell meghatározni, amikor a páciens szájon át szedhető, valamilyen kumarin származékot tartalmazó véralvadásgátló kezelést kap (Syncumar, Warfarin, Marfarin). A prothrombin idő és az INR meghatározása az alkalmazott gyógyszer monitorozására szolgál. Az új típusú antikoaguláns szerek (Pradaxa, Xarelto, Eliquis) monitorozására ezek a tesztek nem alkalmasak. Nem alkalmas továbbá az INR meghatározása olyan egyének esetében, akik nem kapnak véralvadásgátló kezelést. A prothrombin idő másodpercben meghatározott értéke információt szolgáltat továbbá a máj fehérjeszintetizáló képességéről.

Laboratóriumi módszer:

A prothrombin idő és az INR meghatározása alvadási idő mérésén alapuló automatizált módszer.

FOGLALJON IDŐPONTOT MOST:

 

Üdvözlettel,

Radio Dental Extra Sanguis Kft csapata
Radio Dental Extra Kft csapata

 


Friss híreinkért kövessen bennünket Facebook oldalunkon: